Vänsterpartiet och LO kräver ytterligare höjning

2015 gjordes den första positiva justeringen av a-kassenivåerna då man höjde taket från tidigare maxbeloppet 680 kr/dag till 910 kr/dag. Men trots denna justering är det fortfarande väldigt många a-kassemedlemmar som inte får 80% av den tidigare lönen i ersättning, därför kräver Vänsterpartiet nu att regeringen höjer såväl taket som golvet i a-kassan nästa år. Man vill se en höjning av maxbeloppet från 910 kr/dag till 1050 kr/dag, vilket skulle innebär att taket höjs från 25 025 till 28 875 kronor i månaden.

Dessutom vill Vänsterpartiet att botten i a-kassan höjs, från 365 kr/dag till 425 kr/dag, vilket skulle innebära en höjning av grundbeloppet med 60 kr/dag. Det är inte bara V som kräver förbättrade villkor för arbetslösa, den fackliga centralorganisationen LO har sedan tidigare krävt att maxbeloppet för a-kassan höjs från nuvarande 910 kr/dag till 1 262 kr/dag.

Vänsterpartiet anser att det optimala vore om a-kassemedlemmar inte behöver teckna några privata tilläggsförsäkringar för att erhålla en 80% löneersättning. Att genomföra en sådan reform är inte gratis, därför föreslår V begränsningar i ränteavdraget för de mest förmögna svenskarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.