A-kassans finansiering under luppen

En gång är ingen gång, två gånger är en vana. Det gäller att dra öronen åt sig när det som inte får ske sker inte bara en gång utan två. Förra året tog plötsligt de öronmärkta pengarna till a-kassan slut under oktober månad 2018, överdraget den gången var 2,2 miljarder kronor. Regeringen erkände sitt misstag och hävdade då att man räknat fel när man la budgeten och kalkylerat med en bättre konjunkturmarknad än vad som sedan var fallet.

Nu tycks historien upprepa sig, Arbetsförmedlingen varnar nu nämligen för att pengarna som används för att finansiera utbetalningarna från a-kassan kommer ta slut under november 2019. Enligt uppgift visar den preliminära beräkningen ett överdrag motsvarande 835 miljoner kronor. Det huvudsakliga skälet till att pengarna till a-kassan antas ta slut i förtid igen, är att kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen ökar mer än väntat.

Att anslaget till försäkringen nu förväntas ta slut en gång till innebär att regeringen på nytt räknat fel, vilket är extra allvarligt då a-kassa huvudsakligen betalas ut via statliga finansieringen. Även om regeringen snabbt gick ut och garanterade att man kommer att se till så att ingen arbetslös kommer drabbas negativt ekonomiskt, får vi ändå hoppas att man lär sig av misstagen och lyckas räkna rätt på anslagen till nästa år.

Så finansieras a-kassan

Alla pengar som a-kassorna betalar ut kommer från staten. Staten å sin sida finansierar anslagen genom a-kassans medlemsavgifter samt från arbetsmarknadsavgift som utgör en del av arbetsgivarens sociala avgifter som går under beteckningen arbetsgivaravgiften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.