Student

Även studenter är välkomna att gå med i en a-kassa och i många fall är det ett klokt beslut att vara med i a-kassan när man studerar. Samtidigt är det viktigt att känna till att du som student i regel inte har rätt till arbetslöshetsersättning. Det innebär i praktiken att du exempelvis inte kan få medel från a-kassa under sommaruppehållet då du fortsatt räknas som studerande även om kurserna har uppehåll. Endast personer som avslutat eller avbrutit sina studier kan ha rätt till arbetslöshetskassa.


Facklig information


Du känner väl till att du som student kan ansluta dig till facket och erhålla ett särskilt studiestöd? Studentmedlemmar kan få ersättning för litteratur- och materialkostnader med upp till 3 175 kr per termin – totalt 12 700 kr.

Här kan du läs mer om vad Unionen kan erbjuda dig som student för 100 kr och här hittar du Sveriges övriga fack.


 

Fördelen med att bli medlem i en a-kassa redan innan du avslutat din utbildning är att du kan ha rätt till arbetslöshetsersättning direkt efter examen. Detta gäller dig som heltidsarbetar samtidigt som du studerar eller som heltidsarbetade innan du påbörjade dina studier. Studietiden räknas nämligen som så kallad ”överhoppningsbar tid” och därför ligger din senaste anställning till grund för bedömningen om du uppfyller arbetsvillkoret. Den överhoppningsbara tiden är begränsad till 5 år tillbaka i tiden.

Undantag rätt till arbetslöshetsersättning jämsides med studier

Arbetslöshetsersättning får aldrig fungera som ett alternativ till studiefinansiering och normalt bedöms studier utgöra ett hinder för att söka och ta arbete. Men det finns tre undantagsformer där en student i vissa fall kan ha rätt till arbetslöshetsersättning samtidigt som studier bedrivs.

 1. Den som studerar på deltid dvs. högst 50% av heltidsstudier, kan i vissa fall få arbetslöshetsersättning under högst 20 veckor per ersättningsperiod.
 2. Den som deltar i en utbildning som skall ge dig orientering om olika yrken och utbildningsvägar eller som direkt finns till för att hjälpa dig till ett nytt arbete, kan under högst 15 ersättningsdagar per ersättningsperiod erhålla arbetslöshetsersättning.
 3. Den som heltidsstuderat parallellt med heltidsarbete under minst 15 veckor och därefter förlorar anställningen kan få arbetslöshetsersättning samtidigt med studierna under högst 20 veckor per ersättningsperiod.

Notera att inte alla bedöms ha rätt till ersättning från a-kassa vid sidan om studierna utan de enskilda fallen bedöms individuellt.

3 thoughts on “Student

 1. Hej

  Jag har en fasttjänst på Schenker AB i Jönköping. I sommars tog jag tjänstledigt för studier i två år vilket var okej med min arbetsgivare. Jag har sedan dess betalat in a-kassan till er och undrar om man gör de under tiden man studerar? Finns det ersättning att ta ut som student?

  mvh Oscar

  1. Grundprincipen är att du inte kan få ut arbetslöshetsersättning i samband med studier, då studier anses utgöra ett hinder för att söka och ta arbete.

   Det finns undantagsfall, enklast är dock att du kontaktar den akassa du är med i direkt och förklarar din situation.

 2. Hej, har precis blivit uppsagd pga arbetsbrist. Är med i a-kassan. Går i gymnasiet och är inackorderad… finns det nåt bidrag jag kan ha rätt till medans jag söker jobb då lägenheten kostar mer än inackorderings bidraget och studiemedlet tsm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.