Börja jobba efter sjukskrivning

Att ta sig tillbaka till arbetet efter en period av sjukskrivning kan vara både motigt och kännas skönt. Under tiden utanför arbetsmarknaden kan det ha hänt mycket på jobbet vilket blir stressande samtidigt som det är bra att komma tillbaka till rutinerna och det sociala umgänge som jobbet ofta innebär. I denna artikel kan du läsa om några olika sätt att hantera situationen när du ska försöka ta dig tillbaka till arbetslivet efter en sjukskrivning.

 

Att hålla dig uppdaterad om vad som händer på arbetsplatsen kan, om du orkar med det, vara en god idé då du känner till eventuella förändringar som skett under din sjukskrivning i förväg vilket kan förhindra eventuella överraskningar när du väl är tillbaka. Det kan också vara bra att hålla kontakten med kollegorna i allmänhet för att inte känna dig för ensam. När man arbetar träffar man dem trots allt varje dag och det är lätt att ta det sociala umgänget för givet för att sedan uppleva att ensamheten kommer krypande. Ensamheten kan också bidra till att du blir nere vilket i vissa fall leder till depression.

 

Om du börjar fundera på att återvända till arbetet bör du verkligen se till att du är helt redo att börja arbeta igen. Om du börjar arbeta trots att du kanske inte är helt frisk och riskerar att bli sjuk igen blir din arbetssituation väldigt instabil vilket kan skapa stress för både dig och din arbetsgivare som inte kan förlita sig på att du orkar arbeta igen.

 

Självklart beror din situation mycket på vilken typ av sjukdom eller skada som hindrar dig från att arbeta. Om du har en fysisk skada och ett fysiskt krävande arbete kan det vara lättare att känna efter om du klarar av dina arbetsuppgifter medan till exempel psykiska besvär kan vara svårare att bedöma.

One thought on “Börja jobba efter sjukskrivning

  1. När jag läser denna artikel slås jag av hur långt ifrån verkligheten författaren är, det låter som om det är den sjukskrivne som själv bestämmer när det är dags att återgå till arbete. I själva verket så är det Försäkringskassan som har tagit sig den rätten att bestämma när den sjukskrivne är “frisk”. Det är sällan någon får lov att vara sjukskriven tills ett helt bra mående uppnåtts, särskilt när det gäller ett psykiskt besvär som inte syns utanpå.

    Att hålla kontakt med arbete och kollegor är givetvis bra, men när arbetsklimatet blir allt tuffare på de flesta arbetsplatser så finns det vare sig plats eller ork att ta sig an de sjukskrivna. Visst finns det arbetsplatser som tar sitt fulla ansvar för att få den sjukskrivne att fortfarande känna sig som en del i gänget men det hör i dagens samhälle mer till undantagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.