Jag har fått jobb – hur går man med i a-kassan?

Har du nyligen fått ett arbete? Då riktar vi ett stort grattis till dig. Det är dock viktigt att se till att du har en trygg inkomst om du någon gång skulle förlora ditt arbete. Att gå med i a-kassan bör du göra så tidigt som möjligt trots att du nyss fått ett nytt jobb. Du måste ha varit med i a-kassan och uppfyllt kraven för sysselsättning i minst ett år för att få ersättning under tiden du står utan arbete.

Så hur går man tillväga för att gå med i a-kassan? Det första du bör undersöka är om det finns en a-kassa som är inriktad specifikt på din bransch eller yrke. Det kan underlätta då en nischad a-kassa har större erfarenhet kring vilka förutsättningar som gäller i vissa branscher och kan vara lättare att kommunicera med kring frågor rörande ersättning eller villkor. Det finns dock a-kassor med generell inriktning där branschtillhörighet inte spelar någon roll. När du väl har hittat en a-kassa som passar dig är det dags att skicka in en ansökan om medlemskap. Detta gör du oftast via en blankett där du får fylla i information om dig själv och din anställning samt intyg från din arbetsplats som styrker din anställning. Det kan till exempel röra sig om en kopia på ett anställningsbevis eller en lönespecifikation. När du skickat in din ansökan tar a-kassan emot den och bedömer huruvida du kan bli medlem eller inte. Uppfyller du kraven blir du medlem och får betala en avgift för inkomstförsäkringen.

Om du vill byta a-kassa går det oftast att tillgodoräkna sig tiden man varit med i en annan a-kassa så att du slipper nollställa din årsperiod som krävs för att få arbetslöshetsersättning. Vår förhoppning är att du går med i a-kassan i tid och att det utgör en trygghet för dig som anställd att veta att du inte kommer att stå helt utan inkomst om du skulle förlora ditt arbete.

2 thoughts on “Jag har fått jobb – hur går man med i a-kassan?

 1. Hej!

  Jag jobbar sen några år tillbaka i Norge och har vart medlem i fackförening där sedan start. Nu har jag dock hört att det är ändrade regler om man bli arbetslös, vi svenskar måste visst då kontakta A-kassan. Där har jag inte vart medlem sen jag började jobba och betala i Norge. Hur går man tillväga då? Ska jag betala fackavgiften i Norge och dessutom A-kassa i Sverige då? Tacksam för hjälp då jag inte har en susning om vad som gäller nu…

  Mvh/
  Robin jonsson

  1. Hej Robin,

   Vet inte helt vilka ändrade regler du tänker på. Gäller det en ändring som gjorts i Norge?

   Normalt gäller annars att alla som arbetar i Norge och uppfyller vissa krav omfattas av Norsk socialförsäkring där även ersättning från NAV ingår.

   Se:

   https://arbetsloshetskassa.nu/a-kassan/norge

   https://www.nav.no/en/Home/Benefits+and+services/Relatert+informasjon/moving-to-norway-from-another-eea-country

   http://nordicwork.com/unemployment-benefits/insurance-norway/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.