Nytt år – En sammanslagning och några små förändringar

Det nya året är alltjämt i sin lina, en tid som normalt brukar innehålla en hel del regel- och villkorsförändringar. 2019 är inget undantag, men förändringarna detta år är,i det stora hela, förhållandevis små. Den mest uppseendeväckande organisationsförändringen rör Svensk Handels A-kassa (SHA) som från och med 1 januari 2019 uppgår i Unionens A-kassa.

SHA arbetslöshetskassa var ett resultat av ett samarbete med Svensk Handel och Svenskt Näringsliv med syfte att erbjuda ägare/företagsledare med egna företag inkomstskydd. Befintliga medlemskap i SHA upphörde i och med årsskiftet med möjlighet att låta det löpa vidare som medlem i Unionen. Redan innan sammangåendet aspirerade Unionen på att vara en ledande a-kassa för företagare och tar nu på allvar upp kampen om landets småföretagare med SMÅA som just nu har ca 110 000 anslutna medlemmar.

För SHA:s tidigare medlemmar medför a-kassebytet en lägre medlemsavgift på 112 kr/mån istället för tidigare 129 kr/mån.

Små avgiftsändringar

I fjol valde flera a-kassor att höja månadsavgiften, i samband med detta årskifte 2018/2019 ligger däremot avgifterna stilla hos de flesta arbetslöshetskassorna. Dock har vi noterat följande förändringar:

Kommunals a-kassa höjer för tredje året i rad månadsavgiften, denna gång är det med 4 kr/mån vilket innebär att fackmedlemmar 2019 betalar 109 kr/mån och icke facklig anslutna 112 kr/mån.

Journalisternas a-kassa sänker avgiften med 10 kr vilket är samma summa som man förra året höjde månadsavgiften med. Under 2019 kommer anslutna således återigen att betala 135 kr/mån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.