Att anmäla sig som arbetssökande

Ett av de första stegen du som arbetssökande bör ta är att anmäla dig hos Arbetsförmedlingen. Detta kan kännas jobbigt för vissa av olika anledningar men Arbetsförmedlingen är faktiskt ett väldigt bra ställe att börja på när du står utan jobb. De kan motivera och hjälpa dig att hitta ett nytt arbete så fort som möjligt samtidigt som att det är ett krav från a-kassan och vissa myndigheter att du anmäler dig för att få till exempel arbetslöshetsersättning.
Det första du kan göra för att förenkla anmälningsprocessen är att registrera dig på Arbetsförmedlingens hemsida. Där kan du fylla i ett underlag för din inskrivning vilket du sedan kan ta med när du besöker Arbetsförmedlingen. Du måste besöka Arbetsförmedlingen för att kunna skiva in dig. När du sedan är inskriven matchar Arbetsförmedlingen lediga tjänster med personer som uppfyller de krav arbetsgivaren ställer. Det är därför viktigt att du lämnar aktuella uppgifter kring dina tidigare arbeten och utbildning tillsammans med tillhörande intyg när du skriver in dig. Om du under tiden som arbetslös utbildar dig eller skaffar andra relevanta meriter så är det viktigt att du registrerar även dem hos Arbetsförmedlingen för att öka chanserna att hitta ett arbete. Det gör du enkelt via Arbetsförmedlingens hemsida. Om du får ersättning från arbetslöshetskassan är det viktigt att du söker relevanta jobb och redovisar det till Arbetsförmedlingen. Om du inte gör det kan du förlora din ersättning.

 

Tillsammans med personal på Arbetsförmedlingen utformar du en handlingsplan där ni kommer överens om vad du ska göra för att hitta ett arbete samt vilket stöd Arbetsförmedlingen kan ge dig.

 

Arbetsförmedlingen är den centrala platsen där du kan hitta lediga tjänster men det finns även otaliga sajter där du kan hitta arbeten som matchar din profil. Se till att registrera dig även där – ofta har de automatiska funktioner som skickar intressanta tjänster till dig.

One thought on “Att anmäla sig som arbetssökande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.