Aktivitetsstöd

Aktivitetsstöd är en ersättning som utbetalas av Försäkringskassan till personer som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program anvisat av Arbetsförmedlingen. Dessa program kan variera till sin karaktär men några exempel är:

  • Stöd till start av näringsverksamhet som är ett program för de som har förutsättningar för att starta en egen verksamhet
  • Arbetslivsintroduktion som fungerar förberedande för deltagande i de insatser och program som Arbetsförmedlingen erbjuder
  • Arbetsmarknadsutbildning vilken syftar till att öka din möjlighet att få ett arbete samt underlättar för arbetsgivarna att få arbetskraft med rätt kompetens

 

Aktivitetsstödet utbetalas maximalt fem dagar i veckan och skattas som vanlig inkomst. För att få aktivitetsstöd deltar man i programmet och skickar en gång per månad in en försäkran till Försäkringskassan där du redovisar din närvaro och de dagar du varit frånvarande från programmet.

Hur mycket får jag i aktivitetsstöd?

Ersättningen du får beror på huruvida du uppfyller villkoren för a-kassa samt hur många dagar med a-kassa och aktivitetsstöd som du har förbrukat. Ett exempel är 223 kronor per dag om du inte uppfyller villkoren för a-kassa och deltar i ett program på heltid. Om ditt program inte är på heltid och du har andra ersättningar eller inkomster kan ditt aktivitetsstöd komma att minskas. Om du får aktivitetsstöd får du ett brev hem från Försäkringskassan där det står hur mycket pengar du kommer att få.

 

Summering

Sammantaget är aktivitetsstöd en bra möjlighet för dig som försöker ta dig in på arbetsmarknaden. De utbildningar och program som arbetsförmedlingen erbjuder är utformade för att du ska hitta en sysselsättning så fort som möjligt vilket kan hjälpa dig som inte riktigt vet var du ska börja i ditt jobbsökande. För dig som har egna idéer kan det även vara en idé att försöka starta eget och då kan aktivitetsersättningen och Arbetsförmedlingen fungera som en liten trygghet under uppstartsperioden.

2 thoughts on “Aktivitetsstöd

  1. Menas ” 223 kronor per dag om du inte uppfyller villkoren för a-kassa och deltar i ett program på heltid”. Att när man förbrukat sina 300 ersättningsdagar från A-kassan, så går man över till att bara få 223kr/dag i aktivitetsstöd?

    1. Ja, om du inte uppfyller arbetsvillkoret och därmed har rätt till a-kassa behöver du ta kontakt med Arbetsförmedlingen som bedömer om du kan erbjudas plats inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin. Aktivitetsstödet hanteras och utbetalas av Försäkringskassan. För personer över 25 år ligger ersättningsnivån för aktivitetsstödet (2020) på 223 kr per dag i högst fem dagar per vecka. Den som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin kan erhålla ersättning i totalt maximalt 450 dagar.

      /Admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.