Första anställningen

Har du lyckats landa ditt första jobb? Gratulerar! Att börja tjäna sina egna pengar är ett stort kliv in i vuxenlivet och kan innebära en stor frihet för dig som aldrig arbetat tidigare. Men det finns ett antal saker du bör tänka på när du fått ditt första jobb. I denna artikel tar vi upp några av dessa.

Första dagen

Att kliva in på en arbetsplats för första gången kan kännas nervöst och du kanske är rädd för att inte passa in eller för hur dina kollegor kommer att uppfatta dig. Att du är orolig kring detta är ett gott tecken – se till att du visar framfötterna och håller koll på eventuella sociala normer du kanske behöver anpassa dig till så kommer allt gå fint.

Anställningsavtal

Att man har ett anställningsavtal är en självklarhet på de flesta seriösa arbetsplatser och därför bör du försäkra dig om att du faktiskt har ett avtal samt vad som står i det. I avtalet ska det finnas information kring vilket typ av arbete du förväntas utföra, vilken anställningsform anställningen har, lön och förmåner med mera. Skulle du hamna i en tvist med arbetsgivaren kan du alltid referera till anställningsavtalet och det kan också vara bra att ha när du ska söka nya arbeten.

Fackförbund och a-kassa

När du fått ditt första jobb kanske du inte direkt tänker på riskerna med att förlora det. Det är dock viktigt att försäkra dig om att du har stöd när du förlorar eller håller på att förlora ditt arbete. Se till att gå med i a-kassan så fort du har din nya anställning så har du efter ett års medlemskap rätt till ersättning om du skulle förlora arbetet.

 

Vi önskar dig ett stort lycka till med ditt nya arbete! Har du koll på det vi tog upp i artikeln så har du en god start på arbetslivet och kan fokusera på dina arbetsuppgifter i första hand.

2 thoughts on “Första anställningen

  1. Hej, jag undrar hur det är med visstidsanställning/behovsanställning och timanställning, när ska man gå med i a-kassan då. Min dotter har fått sitt första anställningsavtal nu 1 juni – 30 sept.
    Mvh
    Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.