Vad gäller för vikariat, timvikarier och visstidsanställning?

Alla som arbetar kan ansluta sig till a-kassan, normalt är det klokt att göra detta direkt när man fått sin första anställning. Detta gäller även för den som arbetar inom bemanning, på vikariat, är visstidsanställd eller hoppar in som timvikarie.

Men för att du skall ha rätt till arbetslöshetsersättning utöver grundbeloppet måste du uppfylla en rad kriterier. Dock beräknas rätten till a-kassa över hela yrkesåret, det innebär att dina samtliga “intjänade” arbetstimmar räknas ihop och utgör sedan bedömningsunderlag för huruvida du har rätt till ersättning till den inkomstbaserade ersättningen eller ej.

I vissa fall kan du ha rätt till delar av den inkomstbaserade ersättningen. Nedan ett exempel som förklarar hur detta kan se ut:

Peter har under sex månader haft en visstidsanställning som vaktmästare. Han tjänade 15 000 kronor i månaden och valde att gå med i fastighets arbetslöshetskassa direkt. Det gör att han de första dagarna fick 80 procent av sin lön i ersättning, delat med hälften (eftersom han endast arbetat 6 månader), dvs. 6 000 kronor i månaden. Det skulle bli en dagpenning på 273 kronor (6 000/22). I genomsnitt räknar man med 22 ersättningsdagar per månad.

Om Peter inte varit med i a-kassan under sin anställningstid hade han endast haft rätt till grundbeloppet på 320 kronor per dag genom Alfa-kassan. Eftersom Peter endast arbetat 6 månader och ersättningen beräknas på hela året har skulle han då endast fått 160 kr per dag.

6 thoughts on “Vad gäller för vikariat, timvikarier och visstidsanställning?

 1. Hej jag undrar om det behövs att skicka en ny ansökan för att få ersättning och som ni vet jag har fått det innan sen fick jag jobb och nu får jag knappt 30 timmar jobb per vecka. Så ska jag skicka en ansökan igen eller hur ska jag göra och om det behövs att skicka något hur ska jag göra det

  1. Hej, vi har tyvärr ingen inblick i ditt ärende och har inte heller tillgång till några medlemsuppgifter eller liknande. Vi ber dig därför att ta kontakt med den a-kassa du är ansluten till för rådgivning.

   /Admin

 2. Hej.
  Om jag har godkänd a-kassa med 560kr per dag och blir erbjuden 2h arbete med 125kr/h. Vad händer med min ersättning om jag tackar ja? Förlorar jag hela dagens ersättning eller bara 2h? Om jag förlorar hela dagens ersättning kan jag då tacka nej då ett ja innebär att jag betalar för att jobba.

  1. Hej Gunnar,

   Kan tyvärr inte ge ett rak svar på frågan, då det även spelar roll hur många timmar du arbetade (i snitt per dag) innan du påbörjade din nuvarande ersättningsperiod hos a-kassan. Ber dig ta kontakt med din nuvarande a-kassa för att reda ut vad som gäller i ditt specifika fall.

   Hälsningar
   Admin

 3. Efter en tillsvidareanställning har jag börjat på en vikariat utan glapp mellan tjänsterna. Hur är det med a kassan ifall jag inte få ett jobb direkt efter vikariatet?

  1. Så länge som du varit medlem utan glapp och uppfyller arbetskravet, har du samma rätt till ersättning oavsett om det är en tillsvidareanställning eller ett vikariat.

   Hälsningar
   Admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.