A-kassa i Norden, EU och utomlands

Vi lever allt mer mobila liv. Utlandsarbete är väldigt vanligt inte minst bland ungdomar och unga vuxna. Att arbeta utomlands kan vara en möjlig väg in på en allt tuffare arbetsmarknad och en värdefull livserfarenhet, men det är även viktigt att känna till vilka villkor som gäller för a-kassan i andra länder om du plötsligt förlorar din anställning
eller bestämmer dig för att flytta hem igen.

Om du arbetar inom EU, Schweiz eller i något av de nordiska länderna: Danmark, Norge, Finland eller Island, är det möjligt att erhålla arbetslöshetsersättning genom en arbetslöshetsförsäkring.

Huvudregeln är att du skall vara med i en a-kassa i det land du arbetar i. För att erhålla ersättning måste du sedan svara upp till det givna landets villkor och regler. I vissa fall är det möjligt att “ta med sig” sedan tidigare intjänade arbetsperioder till det nya landets a-kassa utan att kvalifikationstiden nollställs. Inom Norden finns ett sådant regelverk, som innebär att du kan byta a-kassa över landsgränser utan att det påverkar din kvalifikationstid.

Inom övriga EU-länder kan villkoren se annorlunda ut det är ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för arbetslöshetsförsäkringen i varje enskilt land. På Europeiska kommissionens hemsida hittar du information om vilka rättigheter du har i respektive land.

Den nordiska konventionen

Inom Norden gäller den så kallade femårsregeln som innebär att en person kan beviljas återinträde i ett annat nordiskt lands arbetslöshetsförsäkring, om detta görs inom 8 veckor från det att personen lämnade den tidigare a-kassan. Femårsregeln gör att risken för glapp mellan a-kassemedlemskapen minskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.