Arbetslöshetsförsäkring

En arbetslöshetsförsäkring är en försäkring som utdelar ersättning till människor som mist sitt arbete. Det finns flera olika a-kassor med olika målgrupper i Sverige som erbjuder denna försäkring. Deras mål är att så många som möjligt ska försäkra sin lön och få en tryggare tillvaro i arbetslivet.

Vilken arbetslöshetsförsäkring ska jag välja?

Om du är på väg att välja a-kassa kan det kännas krångligt att veta vilken man ska vända sig till men faktum är att alla har liknande villkor och storlek på ersättningen. Det som kan variera är kostnad, målgrupp och eventuella extra tjänster de kan erbjuda i samband med arbetslöshetsförsäkringen.

 

Om du exempelvis är akademiker så kan akademikernas a-kassa passa dig då de är riktade till just akademiker men det finns arbetslöshetskassor för de allra flesta branscher samt några mer generellt riktade som passar de flesta. Det viktigaste är att du faktiskt är har en arbetslöshetsförsäkring om olyckan skulle vara framme och du står utan jobb.

Hur stor ersättning får jag?

Den nuvarande högsta ersättningen du kan få från a-kassan är 80% av din lön eller maximalt 910 kronor om dagen. Den maximala summan du får ut i per månad är alltså cirka 14 500 kronor beroende på din kommunalskatt. Du har rätt till denna ersättning om du varit ansluten till a-kassan och arbetat i ett års tid vilket är ännu ett skäl till att du bör ta tag i ditt medlemskap så fort du kommer ut i arbetslivet.

Hur får jag min ersättning?

För att få a-kassa krävs det att du aktivt söker arbete genom att du tar kontakt med arbetsförmedlingen. De hjälper dig att hitta och söka arbeten som passar dig och dina kompetenser. Du måste söka arbete aktivt för att få din ersättning och detta redovisar du genom möten med arbetsförmedlingen och rapporter kring ditt jobbsökande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.