Dyrt fackmedlemskap – Snart billigare

En skattefinansierad reform gör medlemskap i fackförbund 25% billigare från och med juli 2018.

Även om anslutningsgraden i Sverige fortfarande ligger på betydligt högre nivåer än stora delar av övriga världen, är trenden sedan många år tillbaka att allt fler väljer bort facket. Ett skäl som ibland anges för höga fackföreningsavgifter.

Sedan Alliansen beslutade att slopade avdragsrätten för fackavgifter 2007 har många fackförbund haft stora problem med sviktande medlemsutveckling. Nu återinför Socialdemokraterna, Miljöpartiet tillsammans med Vänsterpartiet skattereduktionen. Från och med juli 2018 blir det billigare för den som vill vara med i ett fackförbund och medlemsavgifterna blir 25% lägre. Avgiftssänkningen sker genom en skattereduktion, vilket innebär att de första pengarna återbetalas nästkommande år (2019) efter deklaration.


Vill du prova på att vara med i facket?

Följande fackförbund bjuder på medlemskapsavgiften under de första månaderna:

Tidigare har Kommunal haft liknande erbjudande dock inte längre.

Flera fackförbund har sedan ett par år tillbaka även specialerbjudanden för unga och studenter med kraftigt nedsatta medlemsavgifter. Detta för att få de nya generationerna att ansluta sig till den fackliga rörelsen. I vissa fall är medlemskapet helt gratis, men i de flesta fall betalar man ett par hundra för hela studietiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.