Löneförsäkringen mindre viktig för lön & ersättning

Från och med måndag 7/9 – 2015 blir löneförsäkringen aningen mindre viktig för många. A-kassan höjs nu för
första gången på 13 år, vilket innebär att tusentals svenskar inte längre behöver en kompletterande inkomstförsäkring för att få ut full ersättning av lön vid arbetslöshet. Istället får alla med en bruttolön på maximalt ca 25 000 kr/mån ut 80% av inkomsten direkt genom den inkomstbaserade ersättningen från arbetslöshetskassan.

Trots höjningen är det alltjämt många som fortsatt kan behöva försäkra inkomsten för att få ut maximalt belopp. Statistik från 2014 visar att den genomsnittlige svensken tjänar ca 31 000 kr per månad. Alla med en bruttolön över 25 000 kr/mån har glädje av en inkomstförsäkring men det är främst de som tjänar över 30 000 kr/mån som har verklig nytta av försäkringen.

Fackförbunden kan få svårare att locka till sig nya medlemmar

En tänkt konsekvens av det höjda a-kassetaket är att facken får svårare att värva medlemmar. De senaste fem åren har fackförbund kunnat locka till sig många nya fackmedlemmar genom att erbjuda förmånliga försäkringar av olika slag. De förändrade a-kassenivåerna riskerar att leda till minskat fackligt engagemang, det gäller nu för facken att modernisera och utveckla övrig befintlig verksamhet och att lyckas nå ut med information om vad man gör för att få potentiella medlemmar att organisera sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.