Jobb som ung student under sommaren

Många unga och studenter passar på att arbeta under sommarlovet för att dryga ut kassan. För de flesta handlar detta om ett tillfälligt feriejobb och när sommaren är över återvänder man till skola och universitet för att fortsätta studierna. För dig som enbart tänkt sommarjobba är det i regel onödigt att vara med i en a-kassa, är du däremot osäker på om du kommer att jobba eller studera till hösten kan ett medlemskap vara värt att överväga.

För att ha rätt till arbetslöshetsersättning krävs att du varit medlem i minst 12 månader och även arbetat ett visst antal timmar under 6-12 månader. Studerande har även rätt att utnyttja så kallad “överhoppningsbar tid“, det innebär att den som studerat på heltid kan tillgodoräkna sig tidigare “intjänad” kvalifikationstid från tiden före man påbörjade sina studier. Maximal överhoppningsbar tid är 5 år.

Bli medlem i facket på sommarjobbet

Det är inte ovanligt att ungdomar blandar ihop fack och a-kassa, numera är detta dock två skilda saker. Även om det är onödigt att vara med i a-kassan som sommarjobbare kan det vara en god idé att överväga att gå med i en fackförening. Genom ditt medlemskap kan du få hjälp om du upplever dig utnyttjad på arbetet, inte får din lön i tid eller bara behöver någon att prata med.

Studenter behöver sällan betala full medlemsavgift och många gånger betalar man endast en mindre summa för den tid man studerar. Exempelvis hos Unionen Sveriges största fackförbund kostar medlemskap 100 kr för hela din studietid.

Tid att söka sommarjobb 2017

Nu är det dags att söka jobb inför sommaren 2017. Här hittar du information om viktiga datum att hålla koll på:

Stockholm Stad
Ansökningsperioden för sommarjobb 2017 är mellan 24 februari och 17 mars. Svaren skickas ut innan den 31 maj.

Göteborgs stad
I Göteborg kan du som går årskurs 1 på gymnasiet söka feriejobb. Ansökningsperioden 1 – 28 februari 2017.

ICA gruppen
Sök praktikplatser och sommarjobb i din lokala butik. Löpande ansökningar.

Sommarjobb på Liseberg 2017
Ansökan är stängd, men du kan lämna en intresseanmälan fram till den 2017-05-31.

McDonald’s
Söker nya medarbetare kontinuerligt.

Vattenfall sommarjobb för studenter
Ansök under februari, besked till sökanden lämnas i regel under maj månad.

Detta är endast ett axplock av alla arbetsgivare i Sverige som erbjuder jobb till ungdomar och studenter sommaren 2017. Varav de flesta tar emot jobbansökningar under februari månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.