Första Maj arbetarrörelsens nationaldag

Idag är det 1 maj igen, arbetarrörelsens alldeles egna dag. I Sverige är första maj en helgdag bland annat för att alla som vill skall kunna demonstrera på gator och torg. Samtidigt blir det allt vanligare att verksamheter, butiker och rörelser håller öppet denna dag vilket gör att många människor arbetar också denna dag.

Första maj har firats varje år sedan 1890 och över stora delar av världen genomförs Första maj-demonstrationer för att värna arbetarnas rättigheter. Drivande parter är olika vänsterorienterande organisationer, partier och fackföreningar.

I Sverige förknippas första maj främst med Socialdemokraterna och LO:s fackföreningsrörelse. Men frågan är hur länge till det kommer vara på detta vis. De senaste åren har LO tappar många medlemmar samtidigt som partiengagemanget generellt minskat i Sverige vilket slagit hårt även mot socialdemokratin. Lägg därtill att Socialdemokraterna i Ipsos aprilmätning endast får stöd av 27,7% av väljarna. Vilket enligt uppgift är den näst lägsta noteringen någonsin för partiet vid första maj.

Att de organiserade demonstrationerna skulle upphöra är dock osannolikt, gissningsvis kommer andra grupper och organisationer istället att ta ett allt större ansvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.