Varning! Deltidspension gör dig fattig

De kommande åren kommer stora pensionsavgångar ske i Sverige och redan nu börjar många svenskar närma sig pensionsåldern. Den här artikeln belyser hur förtida pensionsuttag påverkar möjligheterna till ersättning från a-kassa.

Det har blivit vanligare och i vissa fall lättare att ta ut pensionspengar i förtid. Den som fyller sextio kan till och med få hemskickad information om möjligheterna att ta ut pensionspengar förtida redan innan man slutat arbeta.

Visst kan det kännas lockande att “nalla lite på” pensionen om företaget inte går som det skall eller bara för att man vill få en lite bättre ekonomi när man börjar närma sig slutet av arbetslivet, men försök avhåll dig – i varje fall om du vill kunna räkna med att få arbetslöshetsersättning från a-kassan.

Att förtida plocka ut pengar från allmänpensionen, tjänstepensionen eller premiepensionen påverkar hur stor dagpenning du är berättigad till. Grundtanken är att det inte skall vara möjligt att uppbära både a-kassa och pension, tyvärr är det inte alla som känner till detta och förstår hur förtida uttag påverkar möjligheten till arbetslöshetsersättning.

Dessutom är beslutet du fattar irreversibelt, det innebär att även om du väljer att återkalla pension kommer du betraktas som deltidspensionär, när a-kassan bedömer vilken ersättning du har rätt till.

Här kan du se hur förtida uttag påverkar din ersättning beroende pensionsform.

Uttag från privat pensionssparande påverkar inte a-kassan

Om du trots allt måste eller vill plocka ut pension i förtid och har ett privat pensionssparande kan du göra detta utan att a-kassans ersättningsnivåer påverkas.

För något år sedan ändrades lagen för privatsparande i pensionsförsäkring och IPS, då möjligheten att spara upp till 12000 kr skattefritt togs bort. I samband med detta gjordes det även klart att man numera kan ta ut pengar från pensionssparande (IPS) eller pensionsförsäkring i förtid även om man är under 55 år. Detta gäller IPS eller pensionsförsäkring där summan på sparandet understiger 44 300 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.