Dra nytta av ditt sociala nätverk

Att söka jobb den traditionella vägen genom en jobbansökan i all ära, men det är inte alltid den mest effektiva vägen till ett nytt arbete. Många vittnar om att de hittat en anställningsvillig arbetsgivare genom deras sociala kontaktnät.

Att använd kontakter kan vara effektivt för att hitta lämpliga anställningar, men är samtidigt inte helt okomplicerat. Något man bör tänka på är att andra inte skall behöva känna sig utnyttjade. Det är även viktigt att förstå att man delvis drar nytta av andras förtroendekapital, se till att vårda detta förtroende väl.

Samtidigt som det sociala nätverket kan öppna för en väg in på arbetsmarknaden, bör du alltid se till att bli anställd för dina kunskaper, egenskaper och meriter snarare än enbart genom andras inflytande. Viss är det så att man som anställd lär sig mycket efter hand, men de flesta typer av arbeten kräver även en viss fallenhet, därför bör du söka dig till jobb som passar dina personliga förutsättningar.

Söka jobb genom socialmedier

Socialmedia har visat sig vara ett effektivt verktyg för att hitta nya jobb.

Linkedin är det digitala jobbverktyg som man främst förknippar med professionsbundet och nischat jobbsök på internet. På Linkedin lägger du upp din personliga profil med uppgifter och data om ditt yrkesliv. Sedan kan du nätverka med andra och lägga till kollegor och vänner på likande vis som Facebook. Men på Linkedin exponerar du
mindre av ditt privatliv, istället är det ditt professionella jag som står i centrum, dina förmågor, meriter och kunskaper.

Med några få klick kan du även sprida ett mini-CV via Twitter och Facebook till vänner och bekanta som sedan i sin tur kan hjälpa dig i din jobbjakt genom att dela detta meddelande vidare. Det finns även speciella taggar på Twitter t.ex. #nyttjobb och jobbsökargrupper skapade på Facebook t.ex. https://sv-se.facebook.com/ledigajobbisverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.