Arbetsansökan

När du hittat ett jobb som du tror skulle passa dig, är det dags att skriva en arbetsansökan. I vissa fall sker intresseanmälan direkt via ett fastställt webbformulär men oftast skickar du en enskild arbetsansökan med syfte att presentera dig själv och dina kvaliteter för arbetsgivaren. Det finns egentligen inga fasta regler för hur ansökan skall se ut, men en allmänt vedertagen oskriven regel är att ansökan skall bestå av ett personlig brev och CV.

Personligt brev

Det personliga brevet innehåller en djupare presentation av dig själv och motiv till varför du söker jobbet. Se till att börja med att tala om varför du valt att söka detta jobb och motivera varför du tror att du är rätt person att anställa.

Fundera även på hur du kan fånga läsarens intresse på bästa vis.

Tänk på att alltid anpassa det personliga brevet utifrån vilket arbete du söker. Använd din fantasi för att skapa en arbetsansökan som passar platsannonsen, arbetsplatsen och yrket. Viktigt är även att du försöker få fram så mycket som möjligt av din person och dina styrkor. Men undvik att fokusera på din utbildning och ditt tidigare yrkesliv, dina kvalifikationer presenterar du istället i CV:et.

CV

Sträva efter att skapa en helhet där ditt CV kompletterar ditt personliga brev. Ett bra CV ger en snabb och tydlig översikt över dina meriter, kunskaper och tidigare arbetslivserfarenheter.

Arbetsgivaren ser även CV:et som en komprimerad översikt över ditt professionella studie- och yrkesliv. Grundregeln är att inte lämna några onödiga tidsluckor och att försöka ta med all relevant
information i ditt CV.

Som ung eller relativt oerfaren på arbetsmarknaden är det viktigt att få med alla meriter som kan visa på mognad och ansvarstagande. Har du exempelvis varit med i elevrådet eller haft en nyckelroll i den lokala idrottsklubben kan detta vara en lika värdefull merit som om du haft ett sommararbete.

Den som har en lång och mångfacetterad arbetslivserfarenhet eller söker en anställning som kräver mycket specialiserad yrkeskompetens kan välja att utelämna tidigare anställningar om de inte kan sägas tillför något till ansökan. Det är emellertid viktigt att även vara medveten om att ditt CV även används för att bedöma din aktivitet och driftighet i stort, överväg därför noga huruvida tidigare engagemang skall strykas från CV:et eller inte.

Design & utseende

Givetvis ger ett snyggt och enhetligt utseende på CV:et och det personliga brevet ett gott intryck, men kom ihåg att en snygg designen inte ger jobb. Det viktigaste är faktiskt att det tydligt framgånger vem du är, dina egenskap, vad du åstadkommit hitintills och vad du vill uppnå i framtiden.

I regel är vårt förslag att inte krångla till saker i onödan, följ rådet “less is more” och satsa på en enkel ren och tydlig CV-mall. Om du är en kreativ person som gillar att sticka ut och ser detta som en av dina styrkor kan du
givetvis välja att skapa ett mer unikt CV och annorlunda personligt brev för att belysa denna egenskap.

 

Saker som måste finnas med i arbetsansökan:

  • Aktuella personuppgifter, namn, personnummer, ålder, adress, telefon och e-post
  • Utbildningshistorik
  • Yrkeshistorik
  • Förtroendeuppdrag
  • Intressen
  • Språk- och datakunskaper
  • Löneanspråk vid begäran

 

Kom ihåg lista:
– Anpassa ansökan efter yrke och arbetsgivare, men försök samtidigt skapa intryck genom att visa vem du är
– Försök att fatta dig kort
– Använd ett korrekt språkbruk, be någon korrekturläsa om du är osäker.
– Skicka in din ansökan i tid
– Bifoga gärna referensbrev

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.