Arbetslöshetskassornas samorganisation – SO

Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, är a-kassornas paraplyorganisation. 2017 bytte SO namn till Sveriges A-kassor service- och intresseorganisation, ett långt namn, men så är det också en stor och viktig organisation. A-kassorna är en stor del av svenskt arbetsliv. Det är genom dem som du klarar dig vid eventuella nedskärningar och förlust av jobb. Alla 26 av dessa har en gemensam service- och intresseorganisation.

Tanken med en överordnad samorganisation är att systemet ska fungera bättre och att medlemmarna ska få en snabbare service. Man verkar för att stödja, utbilda och stötta de svenska arbetslöshetskassorna och driver även opinion i syfte att förbättra villkoren för den lagstadgade arbetslöshetsförsäkringen. Samorganisationen har även som huvudsaklig uppgift att utveckla och förvalta IT-system kopplade till Sveriges a-kassor. I samband med arbetslöshet så är det extra viktigt att allt det praktiska fungerar. Men redan i förväg så lönar det sig att göra informerade val, och se till att vara förberedd för allting. Det här kan Sveriges A-kassor service-och intresseorganisation hjälpa till med.

Väl fungerande datasystem

Bland annat så sysslar organisationen med IT. De försöker utveckla dem och göra dem så täckande som möjligt. Samtidigt så är det viktigt med förvaltning och underhåll. För idag ligger allting på datorerna. Både administratörer och användare går online för att se på vissa frågor och behandla sina ärenden. Mina Sidor är ett bra exempel på hur organisationen kommunicerar med medlemmarna.

Utbildning och information

Långt innan du blir arbetslös är det bra att vara medlem av en a-kassa. Ju mer du planerar och eventuellt betalar in medan du arbetar, desto bättre blir det för dig. Bland annat så kan du få en högre ersättning under längre tid. Det kan vara en avgörande skillnad för din personliga ekonomi. Allt detta kan vara ganska komplicerat, och därför så behöver a-kassornas personal vara väl informerade.

Sveriges A-kassor service-och intresseorganisation hjälper a-kassorna att förstå och tolka reglerna. Ibland är det inte mycket att säga men ofta så behöver du stöd och vägledning för hur du ska tillämpa dem i en viss situation. Detta leder till en enhetlig behandling av medlemmarna.

Bidra till att a-kassorna blir allt starkare

Om du inte gör något för att gå framåt är risken stor att motsatsen sker. Sveriges A-kassor service-och intresseorganisation jobbar för a-kassornas intressen. De startar debatter och uttrycker opinioner. Bland annat sysslar de med frågor som har med ersättningen att göra, hur den borde räknas upp för varje år.

Målet är att förenkla arbetet för a-kassorna samt att ge deras medlemmar bättre villkor. Organisationen tar upp frågor med politiker och jobbar med att skapa debatt. Med 26 a-kassor i ryggen så har de mer att säga till om. Som representant tar de sitt ansvar på allvar.

Hemsida: www.sverigesakassor.se

Tele:08-555 138 00

Adress: Klara Norra kyrkogata 33, 111 22 Stockholm

One thought on “Arbetslöshetskassornas samorganisation – SO

  1. Hej
    Fin text ovan om att man ska vara med i akassan för att få hjäp när det behövs… I verkligheten så får man ju vänta !!! Vänta LÄÄÄÄNGE innan man får hjälp. Anmälde mig arbetslös 1 februari och vid telefonkontakt då så säger Alfakassan att det är lite besvärligt nu. De som sökte i maj förra året börjar få sina besked nu????? (Alltså februari i år!?!?) Om vi inte rapporterar i tid så varnas och straffas vi men finns det några som helst skyldigheter åt andra hållet?? Är inte en akassa skyldig att betala ut så att man kan klara sin ekonomi? SKITDÅLIGT på ren svenska! Hu ska folk klara sig utan pengar i uppåt åtta månader??? Hinner man inte med sina åtaganden så får ju kassan utöka sin personalstyrka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.