Så får man pengar som arbetslös

Utan jobb är det naturligtvis svårt att tjäna pengar, men det betyder inte att man står helt utan inkomst. Sverige är ett välfärdssamhälle med lång tradition och där en av grundpelare i detta samhällsbygge är alla medborgares rätt till försörjning. Det finns ett antal olika möjligheter att få pengar som arbetslös, dessa skall vi titta lite närmare på i denna artikel.

Arbetsmarknadsåtgärder:

Ungdomsgarantin omfattar unga vuxna upp till 25 år som varit arbetslösa minst 3 månader omfattas av en jobbgaranti. Det innebär att du har rätt till hjälp att söka jobb, praktiktjänst och coachning.

Yrkesintroduktionsanställning innebär att du blir upplärd inom ett yrke samtidigt som du får lön. Anställningen kan du ha i maximalt 1 år och 15% av tjänsten består av utbildning eller handledning.

Nystartsjobb är ett unikt svenskt koncept särskilt framtaget för att få långtidsarbetslösa i arbete igen. Arbetsgivarens kostnader subventioneras av staten och du får självfallet betalt för ditt arbete.

Den som blivit uppsagd från en fast tillsvidareanställning har möjlighet att söka anställning hos vikariepooler och bemanningsföretag för både kortare och längre uppdrag. Du kommer då vara timanställd och får arbete vid behov.

Många arbetsgivare kräver att du har arbetslivserfarenhet, saknar du detta kan du söka arbete i Europa eller någon annan del av världen för att skaffa dig nödvändig erfarenhet. Läs mer om vilka försäkringsvillkor som gäller vid utlandsarbete.

Ersättning:

A-kassa är den huvudsakliga ersättningsformen för arbetslösa. Den består av två delar, ett grundbelopp och en inkomstbaserad ersättning. Du måste själv ansluta dig till a-kassan för att ha rätt till ersättning.

Arbetslöshetsförsäkringen är subventionerad av staten som  står för 62% av kostnaden resterande 38 % genereras genom medlemsavgifter.

Inkomstförsäkring en typ av löneförsäkring som kompletterar arbetslöshetsersättningen utöver a-kassans maxbelopp. Finns att teckna hos både fackförbund och privata försäkringsbolag.

Den som saknar rätt till ersättning från arbetslöshetskassa kan söka ekonomiskt bistånd tidigare kallat socialbidrag genom socialtjänsten i din kommun. Om du har rätt till försörjningsstöd eller inte beror på om din ekonomi ligger över eller under nivån för försörjningsstödet.

Nyanlända medborgare kan söka etableringsersättning hos Arbetsförmedlingen. För att ha rätt att söka denna ersättning skall du ha uppehållstillstånd som flykting, kvotflykting eller skyddsbehövande. Dessutom måste du vara mellan 20-65 år.

Tillfälliga lösningar:

Att bli arbetslös kan vara ett tillfälle att hitta en ny karriär och utbilda sig till ett nytt yrke. Som student har du rätt att söka studiebidrag och studielån.

Det finns en del stipendier som kan sökas för att få pengar utan att en anställning krävs.

Tyvärr är det många arbetslösa som har svårt att få pengarna att räcka till hur de än vrider och vänder på slantarna. Därför är lån relativt vanligt förekommande. Det är givetvis extra viktigt att du noga tänker dig för innan du lånar pengar utan inkomst.

Pantbanken ger dig möjlighet att belåna dina saker men dina värdesaker värderas lågt så räkna inte med att kunna få loss några större summor.

21 thoughts on “Så får man pengar som arbetslös

 1. min mamma är arbetslös hon söker jobb varje dag men hon får inte pengar kan man få pengar eller inte?

 2. Jag heter arlyn karlsson 37 år och kommer från filipinerna svensk medborjare och just nu arbetslös och håller på söka jobb varje dag men jag behöver lite stöd för att klara mig varje dag..hur ska jag få lite pengar av social bidrag så kan klara mig tills jag här jobb? MVH ARLYN K..

 3. Hej
  Vår yngsta gick ur gymnasiet i somras, men har ännu ej fått något arbete. Vi bor på en liten ort så här är det svårt att få jobb, men vi har kvar lägenheten där han gick i skolan (den står på mig) vilket innebär att han även söker arbete där. Jag förvärvsarbetar, men min man är långtidssjukskriven (pga ca) så nu börjar det bli lite ansträngt ekonomiskt. Det är svårt att få det att gå runt med dubbla boenden så därför undrar jag om det finns något bidrag vår son kan få fram till dess att han får något jobb?
  //Gunilla

  1. Hej Gunilla!

   Er son har rätt att delta i jobbgarantin förutsatt att han är 16-24 år och inskriven hos arbetsförmedlingen.
   Ungdomar som delar i jobbgarantin kan söka ersättning från Försäkringskassan.

   Min rekommendation är att ta kontakt med arbetsförmedlingen om detta inte redan är gjort, de kan ge personlig vägledning.

   Mer information om jobbgarantin finner du här:

   https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/stod-och-ersattning/att-delta-i-program/jobbgarantin-for-ungdomar

   Hälsningar
   Admin

 4. Hej, fick precis ett brev från försäkringskassan om att jag inte längre får rätt till aktivitetsstöd inom jobb- o utvecklingsgarantin. De skriver att min sista dag var i December 2016, vilket är märkligt efter som att jag fått ersättning utbetalt senast April I år utan att någon höjt ett finger?..Jag har inga A-kasse dagar kvar, inget jobb eller på någon annat sätt än mina ynka besparingar från denna sommarns jobb.
  Finns det någon jag kan vända mig till för att få någon form av bidrag eller ekonomisk hjälp, nu när jag ”tydligen” är väl över 25 år?

  MVH
  //FrAn

 5. Men vad händer i fallet om man har en son som är 27år och inte har rätt att delta i jobbgarantin? // Åsa

 6. Hej
  jag kommer bli utan jobb i slutet av den här månaden, fick till min och mina kollegors förvåning inte mitt anställningskontrakt förlängt. Jag har inte jobbat länge nog för att ha rätt till A-kassa, så jag undrar hur jag kan lösa pengaproblemen fram till att jag hittar nytt jobb. Jag är gift, vilket har ställt till det förr, eftersom socialen verkar tro att min fru kan försörja både mig och våra barn själv. Har helt kallt fått avslag på alla ansökningar som jag gjort om försörjningsstöd. Jag är inskriven på arbetsförmedlingen men har inte fått chansen att delta i något program så får inget aktivitetstöd. Tips?

 7. Hej! Jag har en fråga angående ersättning mellan två jobb. Mina studier tar slut i början på juni och jag har nytt jobb 11 augusti. Däremot går min tjänstledighet ut snarast och jag vet ej om jag får komma tillbaka till min gamla arbetsplats och tjänsten kommer avslutas inom kort.
  Min fråga är då om det finns möjlighet till ersättning mellan 5 juni och 11 augusti? Jag är 26 år gammal.

  1. Du kan eventuellt vara berättigad till inkomstrelaterad a-kassa alt. endast grundbeloppet. Om du avser söka a-kassa under den tid du står mellan två jobb måste du skriva in dig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande och söka arbeten trots att du egentligen inte söker nytt arbete.

   Om du ej är berättigad till någon form av arbetslöshetsersättning kan du söka ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd, Socialtjänsten i din kommun gör då en bedömning av din privatekonomi för att undersöka vilka ekonomiska behov som föreligger.

 8. Hej,
  Jag är ensamstående med två barn som går ut gymnasiet till sommaren. Ett av barnen (20 år) avser att läsa vidare. Det andra (18 år) vet inte vad hen vill utbilda sig till och vill ta ett sabbatsår och arbeta. På grund av pågående pandemi är det svårt att få jobb. Kan hen få något ekonomiskt bistånd och hur söker man detta i så fall.

  1. Hej Jan,

   I normalfallet, skall den som saknar arbete och ej studerar skriva in sig hos Arbetsförmedlingen om denne är arbetsför ålder och inte har några tungt vägande skäl till att inte kunna skriva in sig som arbetssökande.

   Socialtjänsten prövar annars rätten till försörjningsstöd.

   Andra tips kan vara att söka bland stipendier eller att beroende på var ni bor ta kontakt med lokala bönder/skogsägare och höra om de behöver hjälp (arbetskraft).

   Hoppas det löser sig!

   /Admin

 9. Hej
  jag har en fråga angående Vilken rätt har de arbetslösa att vara arbetslösa och ändå ha en dräglig ekonomi? Och vilken rätt har övriga medborgare att slippa vara med och betala skatt till dem som inte gör sitt yttersta för att hitta ett nytt jobb?

 10. Hejsan.
  Jag är 35 år och varit utan arbete sedan 2016. Trots två utbildningar, så får jag inget arbete. Har sökt tusentals arbeten sedan dess men får aldrig något positivt besked då det var så längesedan jag hade arbete och inte längre har några referenser. Arbetsförmedlingen o kommunen gör ingenting, bott hemma hos föräldrarna i många år då jag inte får varken eget boende eller arbete. Har ingen rätt till A-kassa och för heller ej försörjningsstöd. Jag vet inte hur jag ska komma vidare till jobb o eget hem, vad jag än gör och söker så får jag inget jobb. Är svenskfödd.

 11. Hejsan jag heter Marek O jag har jobbat 18 år i ett svenskt företag Batsho Maskin AB i Häljalt och har svenskt medborgarskap. Jag söker jobb varje dag men får inget svar jag fick inga pengar från Alfa-kassan och inget ekonomiskt bistånd heller vad ska jag göra snälla hjälp mig.

  1. Hej Marek! Tyvärr, är det bara att fortsätta söka arbeten och ta kontakt med socialtjänsten igen och söka hjälp.

   /Admin

 12. Hejsan !!

  Dottern i huset tog studenten nu i juni, har inget jobb . Är anmäld på
  arbetsförmedlingen, sökt skola/utbildning till hösten, men hur/vad
  har hon för rätt till bidrag/pengar ? Hur gör hon ?

 13. Hej
  Det har gått fyra år sedan jag utexaminerades. Jag har kandidatexamen i Miljövetenskap och har masterexamen i Hållbar stadsutveckling. Under tiden har jag försökt hitta jobb eller/och praktikplats men det gick inte. Jag är inskriven hos AF sedan 17 juni 2016. De 450 dagar blev slut för 9 månader sedan.
  Har ingen rätt till A-kassa och inte heller för försörjningsstöd, alltså ett ansträngt ekonomiskt läge.
  Jag undrar vad man kan göra i en sådan situation?

  Tack på förhand!

 14. Hej, jag har studerat i universitet i ett år, men är nu arbetslös och ingen rätt till CSN eller vidare. Jag bor hos min förälder på en liten ort med inte många arbetsmöjligheter (inget körkort heller). Vilket bidrag har jag rätt att få, för att kunna betala mina egna hyreskostnader eller få in pengar?

  1. I första hand skall du skriva in dig hos Arbetsförmedlingen om du inte redan gjort detta.

   Om du ej har rätt till någon form av arbetslöshetsersättning, kan du vända dig till ett lokalt socialkontor (socialtjänsten) som utreder möjligheterna för dig att erhålla Ekonomiskt bistånd.

   /Admin

 15. Hasse L
  Man ska inte tro att det är den allmänna välfärden eller A-kassan som hjälper när Försäkringskassan stänger din ersättning.
  Jag har varit sjukskriven för hjärntumör i många år. tills nyligen då FK tyckte att jag inte var så dålig längre.
  På A-kassan var beskedet att de INTE kan betala något då sjukskrivningen varat FÖR LÄNGE! Det betyder mer än 5 år…
  Så det här med ekonomisk trygghet är mest snack!!
  Vad är då tanken att man ska leva av? Ska man bli kriminell, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.