Så får man pengar som arbetslös

Utan jobb är det naturligtvis svårt att tjäna pengar, men det betyder inte att man står helt utan inkomst. Sverige är ett välfärdssamhälle med lång tradition och där en av grundpelare i detta samhällsbygge är alla medborgares rätt till försörjning. Det finns ett antal olika möjligheter att få pengar som arbetslös, dessa skall vi titta lite närmare på i denna artikel.

Arbetsmarknadsåtgärder:

Ungdomsgarantin omfattar unga vuxna upp till 25 år som varit arbetslösa minst 3 månader omfattas av en jobbgaranti. Det innebär att du har rätt till hjälp att söka jobb, praktiktjänst och coachning.

Yrkesintroduktionsanställning innebär att du blir upplärd inom ett yrke samtidigt som du får lön. Anställningen kan du ha i maximalt 1 år och 15% av tjänsten består av utbildning eller handledning.

Nystartsjobb är ett unikt svenskt koncept särskilt framtaget för att få långtidsarbetslösa i arbete igen. Arbetsgivarens kostnader subventioneras av staten och du får självfallet betalt för ditt arbete.

Den som blivit uppsagd från en fast tillsvidareanställning har möjlighet att söka anställning hos vikariepooler och bemanningsföretag för både kortare och längre uppdrag. Du kommer då vara timanställd och får arbete vid behov.

Många arbetsgivare kräver att du har arbetslivserfarenhet, saknar du detta kan du söka arbete i Europa eller någon annan del av världen för att skaffa dig nödvändig erfarenhet. Läs mer om vilka försäkringsvillkor som gäller vid utlandsarbete.

Ersättning:

A-kassa är den huvudsakliga ersättningsformen för arbetslösa. Den består av två delar, ett grundbelopp och en inkomstbaserad ersättning. Du måste själv ansluta dig till a-kassan för att ha rätt till ersättning.

Arbetslöshetsförsäkringen är subventionerad av staten som  står för 62% av kostnaden resterande 38 % genereras genom medlemsavgifter.

Inkomstförsäkring en typ av löneförsäkring som kompletterar arbetslöshetsersättningen utöver a-kassans maxbelopp. Finns att teckna hos både fackförbund och privata försäkringsbolag.

Den som saknar rätt till ersättning från arbetslöshetskassa kan söka ekonomiskt bistånd tidigare kallat socialbidrag genom socialtjänsten i din kommun. Om du har rätt till försörjningsstöd eller inte beror på om din ekonomi ligger över eller under nivån för försörjningsstödet.

Nyanlända medborgare kan söka etableringsersättning hos Arbetsförmedlingen. För att ha rätt att söka denna ersättning skall du ha uppehållstillstånd som flykting, kvotflykting eller skyddsbehövande. Dessutom måste du vara mellan 20-65 år.

Tillfälliga lösningar:

Att bli arbetslös kan vara ett tillfälle att hitta en ny karriär och utbilda sig till ett nytt yrke. Som student har du rätt att söka studiebidrag och studielån.

Det finns en del stipendier som kan sökas för att få pengar utan att en anställning krävs.

Tyvärr är det många arbetslösa som har svårt att få pengarna att räcka till hur de än vrider och vänder på slantarna. Därför är lån relativt vanligt förekommande. Det är givetvis extra viktigt att du noga tänker dig för innan du lånar pengar utan inkomst.

Pantbanken ger dig möjlighet att belåna dina saker men dina värdesaker värderas lågt så räkna inte med att kunna få loss några större summor.

5 thoughts on “Så får man pengar som arbetslös

 1. min mamma är arbetslös hon söker jobb varje dag men hon får inte pengar kan man få pengar eller inte?

 2. Jag heter arlyn karlsson 37 år och kommer från filipinerna svensk medborjare och just nu arbetslös och håller på söka jobb varje dag men jag behöver lite stöd för att klara mig varje dag..hur ska jag få lite pengar av social bidrag så kan klara mig tills jag här jobb? MVH ARLYN K..

 3. Hej
  Vår yngsta gick ur gymnasiet i somras, men har ännu ej fått något arbete. Vi bor på en liten ort så här är det svårt att få jobb, men vi har kvar lägenheten där han gick i skolan (den står på mig) vilket innebär att han även söker arbete där. Jag förvärvsarbetar, men min man är långtidssjukskriven (pga ca) så nu börjar det bli lite ansträngt ekonomiskt. Det är svårt att få det att gå runt med dubbla boenden så därför undrar jag om det finns något bidrag vår son kan få fram till dess att han får något jobb?
  //Gunilla

  1. Hej Gunilla!

   Er son har rätt att delta i jobbgarantin förutsatt att han är 16-24 år och inskriven hos arbetsförmedlingen.
   Ungdomar som delar i jobbgarantin kan söka ersättning från Försäkringskassan.

   Min rekommendation är att ta kontakt med arbetsförmedlingen om detta inte redan är gjort, de kan ge personlig vägledning.

   Mer information om jobbgarantin finner du här:

   https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/stod-och-ersattning/att-delta-i-program/jobbgarantin-for-ungdomar

   Hälsningar
   Admin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.